Kantoormeubilair

Een goede houding is het halve werk.
Als u het grootste gedeelte van uw werkdag doorbrengt aan een bureau is het belangrijk dat uw bureau en bureaustoel goed staan ingesteld. Mogelijk helpt deze uitleg bij het maken van een verantwoorde keuze. Kort worden de belangrijkste eisen waaraan goed bureaumeubilair moet voldoen genoemd.

Uw bureaustoel
U brengt een groot gedeelte van uw leven zittend door op een bureaustoel, kiese die stoel dan ook zorgvuldig uit. Een goede bureaustoel is weliswaar niet goedkoop, maar bedenk dat nek- en rugklachten en langdurig ziekteverzuim u en uw werkgever nog veel meer kosten. Als u veel beeldschermwerk verricht is een stoel met armsteunen en een verstelbare rugleuning onontbeerlijk. De armsteunen zorgen ervoor dat de belasting van nek en rug aanzienlijk wordt verminderd. In de rugleuning hoort ter hoogte van de onderrug een welving te zitten, de zogenaamde lendesteun. De zitting dient eenvoudig in hoogte verstelbaar te zijn, zodat u de hoogte van de stoel kunt aanpassen aan uw bureau en lichaamslengte. De leuning en de zitting moeten voldoende stevig, maar ook weer niet te hard zijn. De stoel moet draaibaar en voldoende stabiel (vijf poten) zijn, ventileren en u mag er niet van afglijden. Maar hoe goed uw stoel ook is: blijf niet uren achter elkaar zitten. Loop af en toe even naar de koffiemachine of het kopieerapparaat. 

Uw bureau
Het meest ideaal is een bureau in een L-vorm. Daarmee kunt u twee werkplekken creëren: één plek voor het beeldscherm en één waaraan u kunt schrijven en lezen. Bij deze vorm hoeft u slechts een kwartslag te draaien om van werkplek te wisselen. De hoogte van het bureau is afhankelijk van het soort werk dat u verricht. Het is daarom verstandig een bureau te keizen dat in hoogte verstelbaar is (meestal van 62 tot 82 centimeter). Niet alleen omdat u dan de hoogte kunt aanpassen aan het soort werk, maar ook aan uw lichaamslengte. Het bureau waaraan u schrijft en leest, dient 5 centimeter hoger te zijn dan de armsteunen; voor typewerkzaamheden moeten de armsteunen ongeveer gelijk zijn met het bureaublad. Is het bureau niet in hoogte verstelbaar, dan kunt u ook gebruik maken van een voetenbankje (kleinere medewerkers) of klossen onder de poten (langere medewerkers). Ook de hoogte van het toetsenbord kan problemen veroorzaken. Handen en polsen moeten op een natuurlijke manier kunnen rusten en toch ook gemakkelijk de toetsen kunnen indrukken. Er zijn allerlei handige hulpmiddelen op de markt, maar let op dat u er goed mee om gaat. Soms is het middel namelijk erger dan de kwaal.


 

Bel of mail ons voor informatie of een vrijblijvende offerte.  Tel.  0610 - 685 586

 info@arenbos.nl